mojster Junfeng Li


Junfeng Li je resničen mojster pravega življenja novodobnega časa. Je mojster Gigonga, gonilna sila in ustanovitelj Sheng Zhen Meditation.

Rojen je bil 13.10.1938 na Kitajskem, v naselju Gaocheng v provinci Hebei. Tam je odraščal in se že kot mladinec izkazal v ekipnem športnem streljanju. Šolanje je nadaljeval v Pekingu in leta 1960 je uradno postal kapetan wushu ekipe na pekinški univerzi za šport.
Leta 1964 je bil prvič posnet v francoskem dokumentarcu "Dan v življenju kitajskega dijaka-študenta".
Po diplomi leta 1965 je postal wushu trener pekinške športne šole Shichahai. Iz tega obdobja obstaja posnetek iz kitajskega dokumentarca, ko so snemali vadbe pekinških wushu šol v letu 1973, kjer je mojster Junfeng treniral tudi mladega Jet Li-ja (pravo ime: Li Lianjie).  
 
Mojster je bil trener številnim mladim, ki so kasneje postali mednarodno uspešni wushu učitelji in igralci, marsikdo od njih je nadaljeval pot tudi kot qigong in taijiquan vaditelj.
 

Feng Han v pogovoru z Mojstrom

Master Hao Zhi Hua (v Kaliforniji poznana kot Sifu Patty Li)
Leta 1974 je šola Shichahai zmagala na državnem prvenstvu in veliko njihovih športnikov je bilo sprejetih v skupno pekinško wushu ekipo. Junfeng Li je bil postavljen za trenerja te ekipe v letih 1974-88.
V njegovem času je ekipa dosegla kar 56 posameznih zlatih medalj; samo v letu 1984 je na nacionalni ravni v Shanghaiju dosegla 10 od možnih16-tih zlatih medalj, kar mu je dvignilo ugled in omogočilo mednarodna potovanja. Na azijski wushu olimpijadi je njegova ekipa leta 1987 dosegla 13 od možnih 16-tih zlatih medalj in 3 srebrne medalje. Junfeng Li je na tej osnovi dobil posebna visokostopenjska državna priznanja, športne nazive in zadolžitve.
V knjigi "V duhu Olimpijade 2008: Izjemni kitajski športniki borilnih športov" je omenjen kot eden od enajstih wushu pionirjev.

V letu 1982 je bil izbran za glavno vlogo v kitajskem filmu Wu Lin Zhi in je za odigrano vlogo wushu borca bil nagrajen s prestižno kitajsko nagrado za najboljšo izvedbo. Film je bil tudi nagrajen in preveden v petih jezikih; v ZDA se je vrtel pod imeni: The Honor of Dongfang Xu ; ter Deadly Fury. Junfeng Li se je pojavil še v treh drugih filmih, bil je tudi akcijski koreograf in je bil gost v televizijski nadaljevanki Learning Wushu.
Leta 1988 ga je v svoje vrste povabila filipinska wushu federacija. Povabilo je sprejel in tam ostal do 1991. Filipinska ekipa je pod njegovim vodstvom osvojila 10 zlatih medalj na 16.JV azijskih igrah v Manili.

Leta 1991 se je odločil, da bo ves svoj čas odslej posvetil samo poučevanju qigonga in taijiquana. Junfeng Li se je s qigongom in taijiquanom seznanil v času šolanja. Vadba ga je pritegnila in jo je privatno gojil vsa nadaljna leta. Učil se je pri različnih mojstrih in raziskoval številne metode. Sheng Zhen sklope vaj je začel izvajati 1987 in ga poučevati v letu 1994. Leta 1995 je ustanovil International Sheng Zhen Society z namenom, da to zvrst qigonga ponese v svet.

Mojstra Aiping Cheng in Li Junfeng
Mojster Junfeng Li ima številne učence na različnih celinah, redno ga danes vadijo v 25 državah.

Leta 2002 je o Sheng Zhen vadbi Omni Film posnel dokumentarec Quiet Mind: Healing Qigong. Mojster se je istega leta preselil v ZDA in sprejel pozicijo učitelja qigonga na Akademiji  Orientalne medicine v Austin, Teksas. Mojster ob leta 1999 aktivno sodeluje na številnih priznanih mednarodnih konferencah, ki javnosti in zdravnikom predstavljajo qigong in njegov zdravilni pomen. Mojster Junfeng Li je tudi svetovalec World Academic Society of Medical Qigong in svetovalec Qigong Science Research Association na Kitajskem.


Leta 2015 se je preselil v Kalifornijo, kjer ima svoj Sheng Zhen Meditation center v Santa Barbari. Poleg rednih vadb, mednarodnih poučevanj in  sodelovanj z zdravniki tradicionalne kitajske medicine v ZDA, mojster redno obišče svoje učence na različnih celinah. Aktivno sodeluje tudi z drugimi mednarodno uveljavljenimi qigong mojstri.

Mojster Li Junfeng z Mojstrom Mantak Chia


Qigong Symposium, Eastover junij 2016, kjer so se srečali qigong mojstri:
Robert Peng, Lee Holden, Mantak Chia, Roger Yanke, Li Junfeng. 

Posnel je tudi veliko število kvalitetnih videov, nekaj tudi s hčerko Jing Li. Več na mednarodni Shen Zhen Meditation strani: http://shengzhen.org/